Αιμοσπερμία

αιμοσπερμία

 

Είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία, αλλά η μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζεται σε άνδρες ηλικίας 30 έως 40 ετών. Το σύμπτωμα, αν και συχνά φοβίζει τον ασθενή, σπάνια υποκρύπτει  κάποια σοβαρή νόσο.Εντούτοις σε μερικούς ασθενείς μπορεί να αποτελέσει πρώτη ένδειξη άλλης ουρολογικής πάθησης. Η αιμοσπερμία δε γίνεται πάντα αντιληπτή και γι αυτό είναι δύσκολή η εκτίμηση της συχνότητας της.

Στη δημιουργία του σπέρματος εμπλέκονται πολλά όργανα, δηλαδή οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες, οι εκσπερματικοί πόροι, οι σπερματοδόχες κύστεις και ο προστάτης , οπότε όπως γίνεται κατανοητό οτι η παρουσία αίματος στο σπέρμα μπορεί να προκύψει από πάθηση σε οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα ή και επιπλέον της ουρήθρας μέσω της οποίας το σπέρμα κατευθύνεται προς την έξοδό του.

 

Τα πιο συχνά αίτια είναι:

 

Φλεγμονή κάποιου από τα παραπάνω όργανα η οποία κάνει τα αγγεία εύθρυπτα.(προστατίτιδα , ουρηθρίτιδα , φλεγμονή των σπερματοδόχων κύστεων ,ορχεοεπιδιδυμίτιδα)

Τραυματισμός.(έντονη σεξουαλική επαφή , καθυστέρηση εκσπερμάτισης – διακοπή συνουσίας , σεξουαλική αποχή διαρκείας)

Η κακοήθεια είναι ένα σπάνιο αίτιο, αλλά θα πρέπει να διερευνάται σε ασθενείς άνω των 40 ετών

Μετά από διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη.

Μετά από διορθική βιοψία του προστάτη. Εμφανίζεται περίπου στο 30% των ασθενών, μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και 2-3 μήνες μετά τη βιοψία και δεν πρέπει να ανησυχεί τον ασθενή.

 

Βασικός στόχος του ουρολόγου είναι να καθυσηχάσει τον αγχωμένο και φοβισμένο ασθενή.Η αιμοσπερμία σπάνια συνδέεται με σοβαρή πάθηση ιδιαίτερα σε νέους άντρες.Με την προσεκτική λήψη ιστορικού , την καλή κλινική εξέταση , απεικονιστικό έλεγχο και μικροβιολογικές εξετάσεις όπως κυρίως καλλιέργειες ούρων και σπέρματος ο ουρολόγος μπορεί να εντοπίσει την αίτια της παρουσίας του αίματος ή τουλάχιστο να αποκλείσει παθήσεις που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την κλινική εικόνα.

Η θεραπεία προσανατολίζεται προς την αιτιολογία της αιμοσπερμίας και το ανάλογο τοπικό παθολογικό εύρημα..Σε πολλές περιπτώσεις , όταν το επεισόδιο δεν μπορεί να σχετιστεί με κάποια διαταραχή , δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση θεραπείας και η συμπτωματολογία υποχωρεί από μόνη της.

 

Ασπιώτης Σπύρος

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Πίσω   Αρχική

Share