Πότε το παιδί έχει φίμωση;

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους γονείς το βασανιστικό ερώτημα μήπως το αγοράκι τους έχει φίμωση.

Πότε όμως πρέπει να κινητοποιούνται οι γονείς και να καταφεύγουν στον ειδικό γιατρό; Τι είναι η φίμωση; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

 

 

Φίμωση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου (το γνωστό «κεφαλάκι») έλκοντας την ακροποσθία (το δέρμα που περιβάλλει τη βάλανο) προς τα κάτω. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν το παιδί γεννιέται με αυτή την κατάσταση  και δευτεροπαθή όταν λόγω τραυματισμού ή λοίμωξης δημιουργηθεί ουλώδης ιστός ο οποιός εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου.

Σε περίπτωση 1οπαθούς φιμώσεως, αυτή συνήθως παρακολουθείται και μετά την ηλικία των δύο ετών , μετά από συγκατάθεση των γονέων , μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με περιτομή-πλαστική πόσθης. Επάλειψη της περιοχής με κορτιζονούχα αλοιφή για μέχρι 30 ημέρες μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συντηρητική θεραπεία.Άμεση επιπλοκή της κατάστασης αυτής ειναι κυρίως οι βαλανοποσθίτιδες (φλεγμονή) , οι οποίες μπορεί να χειροτερέψουν το βαθμό της φίμωσεως.Απώτερες επιπλοκές μπορεί να είναι πόνος και δυσχέρεια κατά την σεξουαλική επαφή , πρόωρη εκσπερμάτιση λόγω έντονης ευαισθησίας της περιοχής και παραφίμωση , μια επείγουσα κατάσταση κατά την οποία η στενή ακροποσθία σφίγγει την βάλανο και  δεν μπορεί να αναταχθεί.

Η 2οπαθής φίμωση έχει απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αποκατάστασης. 

 

 

Βαλανοποσθικές συμφύσεις

Συγχέονται πολύ συχνά από τους γονείς με την φίμωση. Εντούτοις πρόκειται για διαφορετική οντότητα.Ουσιαστικά πρόκειται για συγκόληση του έσω πετάλου της ακροποσθίας με τη βάλανο. Επιπλοκές είναι η δυσοσμία του πέους ,κυρίως λόγω σμήγματος που εγκλωβίζεται ανάμεσα στις συμφύσεις και  υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες.

Όσον αφορά την αντιμετώπισή τους οι γνώμες διίστανται.Υπάρχει η σχολή που υποστηρίζει ο,τι δεν υπάρχει λόγος να επέμβουμε καθώς οι συμφύσεις μπορεί να ληθούν αυτόματα με τις στύσεις που κάνει το αγοράκι , υπάρχει και η σχολή που προτιμά την άμεση αντιμετώπιση με συμφυσιόλυση (μικροεπέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία-κρέμα) , ούτως ώστε να αποφευχθούν βαλανοποσθίτιδες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ουρολοιμώξεις καθώς και 2οπαθή φίμωση.    πηγή

Ασπιώτης Σπύρος

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Πίσω   Αρχική

Share