Βραχύς χαλινός

Βραχύς χαλινός

Ο χαλινός του πέους (“παρθενιά του άντρα”) είναι μια μικρή δερματική πτυχή μέσω της οποίας συνδέεται η βάλανος με την ακροποσθία (το κεφαλάκι με το πετσάκι που το περιβάλλει).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο χαλινός είναι ελαστικός και έχει ικανοποιητικό μήκος, ώστε να επιτρέπει την ομαλή και πλήρη επιμήκυνση και διόγκωση του πέους κατά την στύση. Κατά την φάση χαλάρωσης , ο χαλινός έλκει την ακροποσθία προς τα πάνω με αποτέλεσμα να διευκολύνει την κάλυψη της βαλάνου.

 

Βραχυς χαλινός - Ελξη βαλάνου

Όταν ωστόσο, δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα και διατασιμότητα, ή όταν είναι βραχύτερος από το φυσιολογικό, μπορεί να δημιουργηθεί ενόχληση κατά τη στύση και συχνά έλξη της βαλάνου προς τα κάτω. Η πάθηση αυτή καλείται βραχύς χαλινός και εμφανίζεται στο 7% περίπου των ανδρών.

 

Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργούνται συνήθως μικρορήξεις και εκδορές από τραυματισμούς κατά την σεξουαλική επαφή, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη ουλώδους ιστού , με αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση της ελαστικότητας και σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης. Εκτός αυτού , συχνά μπορεί να προκληθεί σημαντική ρήξη του χαλινού και αιμορραγία (που συχνά είναι εντυπωσιακή λόγω τραυματισμού αρτηρίας), η οποία απαιτεί εφαρμογή τοπικής πίεσης για να ελεγχθεί προσωρινά η απώλεια αίματος και άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του χαλινού αναπτύσσονται αρκετά συχνά κονδυλώματα, καθώς οι μικροτραυματισμοί του σημείου φαίνεται να ευνοούν τον εκλεκτικό ενοφθαλμισμό του ιού HPV στο πάσχον δέρμα. Η κατάσταση αυτή απαιτεί συνήθως καυτηριασμό της πάσχουσας περιοχής και χειρουργικής αποκατάστασης του χαλινού.

 

Αντιμετώπιση

 

πλαστική χαλινούΗ θεραπεία είναι χειρουργική.

Γίνεται εγκάρσια διατομή-καυτηριασμός της περιοχής με τη μέθοδο “pull and burn”(με τη χρήση διαθερμίας-laser) και εν συνεχεία επιμήκης συρραφή της τραυματικής επιφάνειας με λεπτά απορροφήσιμα ράμματα (πλαστική χαλινού).Η επέμβαση γίνεται υπό τοπικής αναισθησίας και διαρκεί λίγα λεπτά.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του συνήθειες και ενδεχομένως να νοιώσει μια τοπική ενόχληση-ερεθισμό για λίγες ώρες μετά την επέμβαση.Απαγορεύεται η οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να αποκατασταθεί η ιστική βλάβη του τραύματος για μερικές ημέρες (συνήθως συστήνεται αποχή 2 εβδομάδων).

Σπάνιες επιπλοκές , η οποίες όλες αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα μπορεί να είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία με ή χωρίς δημιουργία αματώματος , διαπύηση-μόλυνση του τραύματος ή ανάπτυξη στενώματος του έξω ουρηθρικού στομίου από διεγχειρητικό τραυματισμό αρτηρίας υπεύθυνης για την αιμάτωση της περιοχής.

 

 

Ασπιώτης Σπύρος

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Πίσω   Αρχική

Share